Hållbar häst #1

2011-05-30 @ 07:21:00
Har tänkt att jag ska börja skriva ett par inlägg som ska handla om vad man bör tänka på, och varför, om man vill ha en hållbar häst.

Underlag



Vad för underlag man rider på är oerhört viktigt, då underlag, tillsammans med hastighet är det som orsakar mest skador hos våra hästar. I en hästs ben finns det, som ni antagligen redan vet, till ungefär hälften av muskler och resten senor. Senor består av långa & tunna fibrer.
Hästen är ett av de djur som i förhållande till sin kropp har smalast ben, alltså utsätts senorna för en otrolig press. Det tar ungefär två år av träning för skelett och senor att nå full styrka. Under träning kan temperaturen i senorna nå hela 44 grader, så det är inte ovanligt eller konstigt att hästarna får cellförändringar i senornas fiber.

Senor stärks när de får gå på lite hårdare underlag (obs! som jag skriver längst ner så kan man bara påverka senor och ligament när hästen är ung), dock ska man vara oerhört försiktig med att rida på för hårt underlag. Att trava korta sträckor på tex. asfalt kan faktiskt vara bra för senorna. I tex. England brukar man skritta och trava unghästarna på asfalt, för att senorna skall stärkas. När hästen sätter ner hoven på ett hårt underlag förspänner den tån. Då blir musklerna mer aktiva och tränas upp mer. Det ökar cirkulationen och ämnesomsättningen. Rider man endast på hårt underlag blir senorna stumma.
Ett mjukt/djupt underlag gör senorna elastiska. Men det riskerar även att göra dem svaga, och blir dem svaga ökar risken för skador markant. Men det ökar inte bara risken för senskador, utan gör även så att hästen bara springer på musklerna och blir muskeltrött, är hästen muskeltrött blir belastningen mycket stor eftersom en trött muskel inte står emot belastning lika bra som en fräsch muskel. Drabbas hästen av en senskada ska den sättas igång på ett hårt underlag, så att senorna stärks & chansen för ytterligare en skada minskas.
Arbete på ett ojämnt underlag gör att senorna anpassar sig till varierad påfrestning. Det är även bra om hagarna är stora & kuperade.


Tråkigt nog så läggs 'grunden' för senkvalitén under hästens första levnadsår,
och efter det kan man inte göra så värst mycket åt det, förutom att stärka musklerna och undvika överansträngning. Under de åren är det därför viktigt att hästarna får gå i stora och kuperade hagar med olika underlag.
Att variera underlag är dessutom bra för hästens hovar.



Källor:
http://www.agria.se/hast/artikel/variera-traningen---fa-en-friskare-hast
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/forsta-sammanhanget-fa-hallbar-hast.htm
http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/sa-far-du-en-hallbar-hast.htm
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/hallbarhet-och-prestation-del-1-hastens.htm


(Förlåt om allting blev väldigt luddigt och rörigt! Skrev inlägget fyra på natten så var väldigt trött :()

Kommentarer
Postat av: jossan

Var finns det källa på att ligament och senor endast går att påverka vid ung ålder?

2011-05-30 @ 10:14:24
URL: http://minfux.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0