Grand National

2011-04-12 @ 16:01:46
Som de flesta av er antagligen redan vet är Grand National ett av de tuffaste, och största (med 150 000 besökare årligen) kapplöpnings-loppen som hålls i Storbritannien. Sedan 1839 har loppet hållts en gång per år. (med undantag för de åren Andra världskriget var)

Banan som rids är 7200m och har 30 hinder.



Starten går vid läktarna, startfältet brukar ligga runt 30 hästar och det finns inga startboxar.

Den första två hindrena är 135cm, sedan kommer ett 180cm brett dike men en 150cm hög häck bakom. Efter det kommer två hinder på 145cm och 150cm.
Efter det kommer Beecher's brook, det mest kända hindret som fått sitt namn efter att en kapten vid namn Beecher stupat vid hindret. Bakom hindret finns ett vattendike (där Becher gömt sig för att inte bli översprungen av de andra hästarna) Själva hindret är 120cm, men från avsprång till landningspunkt är hindret hela 2m långt.



Efter det kommer Foinavon fence, som fått sitt namn efter att en häst vid namn Fionavon var den enda som lyckades ta sig över hindret på första försöket, de flesta hästarna och ryttarna hinner nämligen inte hämta andan efter det föregående hindret, därför blir hindret svårare än vad det egentligen är. Foinavon fence ligger på 135cm.
Därefter kommer Canal turn, namnet har det fått för att hästarna måste göra en skarp sväng (90 grader) för att inte hamna i en kanal som ligger precis efter hindret. Det lättaste är att hoppa snett över hindret, men med 20-30 hästar omkring en är ett diagonalt hopp knappast något alternativ. Canal turn är 150cm högt.
Nästa är St. Valentine's brook, en 150cm hög häck med ett dike bakom. Efter det kommer ytterligare en häck på 150cm.
Sedan når man The Booth. 150cm högt är det, men höjden är långt ifrån det största bekymret. Framför hindret ligger nämligen ett 180cm brett dike.
Därefter kommer två vanliga häckar på 145cm och 150cm.
Hindret som kommer efter det är det största hindret på banan, med sina hela 160cm. Häcken är 1m bred, och framför hindret finns ett 180cm brett dike. Hindret är alltså 280cm brett, och kallas The Chair.



Det sista hindret är ett vattenhinder. Hindret är bara 75cm högt, och med graven blir hindret ungefär 4,5m brett.
Sedan ska de 14 första hindrena hoppas en gång till, därefter kommer det 450m långa upploppet, som är i uppförsbacke.

 

I årets Grand National dog två hästar, och endast 19 av de 40 startande kom i mål. Sedan 2000 har inte fem, och inte tio hästar dött, utan hela TJUGO hästar har omkommit i Grand National. Vinnaren i årets lopp, Ballabriggs, höll dessutom på att kollapsa av vätskebrist efter loppet.




Jag tycker att det här är fullständig idioti. Dessa hästars död är förutsägbar. Man vet att djur kommer att dö och skadas, och ändå låter man det fortsätta. Sånt här hör inte hemma i en civiliserad värld, det är barbariskt och groteskt.


Vad tycker du om detta, och framför allt; Skulle du våga rida i The Grand National?

Kommentarer
Postat av: Linnea op de Weegh

Olykor kan alltid hända!, men i just detta lopp räknar man med att nån häst kommer DÖ. Halva starfältet kankse kommer i mål..

Hur kan man utsätta sin häst och sig själv för detta?

IDIOTI är ordet!.

2011-04-12 @ 23:48:11
URL: http://polze.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0