Att forcera ner hästen på tygeln med hjälp av muskelkraft

2010-09-19 @ 15:44:25
Om det är något som irriterar mig så är det ryttare som har händerna lååångt isär, och sedan sitter och gör relativt skarpa förhållningar hela tiden, och forcerar ner hästen på tygeln. Det blir så fel, fel, fel! Det blir någon slags fusk-form, hästen böjer på nacken och folk verkar köpa det. Mer fokus på kroppen, jobbar hästen bakifrån och framåt, är den lyhörd, är ryggen lyft, trampar hästen under sig? Inte åh nu kröker hästen på nacken nu går den i form. Men vad händer så fort ni slutar dra och ha händerna brett isär? Jo, hästen kör upp huvudet och så bra var er form. Man ska inte ha händerna i höjd med knäna, de ska vara ganska tätt i hop, endast en liggande knytnäve ska få plats mellan era händer.
Jag tycker att det är helt sjukt att det är såhär ryttare lär sig rida. Och att folk som ser ryttare som gör på detta viset köper det. Gå på en GP-dressyrtävling, då lär ni minsann verkligen inte få se något sånt här. Gud, att det finns så många (hopp)ryttare som inte ens försöker lära sig rida dressyr. Ni borde skämmas. Det är era hästar som drabbas av detta i längden.

Ha en ordentlig framåtbjudning, en stadig kontakt och håll bettet levande genom att krama tyglarna med lillfingrarna, så får ni en ärlig form.

Jag avslutar med ett fint citat från Kyra Kyrklund:
"När vi rider ska vi få hästarna att känna sig vackra, precis som när dem visar upp sig i hagen. Det är enda sättet att få en pampig men samtidigt avslappnad häst som tycker om arbetet. Vissa ryttare försöker fixera hästens huvud med hjälp av muskelstyrka, detta resulterar bara i att hästen blir motvillig och spänd"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0